Trajanje: 8 dni
Destinacija: Iran
Cena: od 1.490 EUR
Zahtevajte ponudbo!
Iran oziroma Perzija je ena najstarejših dežel na svetu s kulturo, ki je cvetela že v davnini. Tedaj je bil perzijski imperij eden najmogočnejših na svetu, ki je ustrahoval celo staro Grčijo. Šele Aleksandru Velikemu je uspelo streti hegemonijo tega mogočnega imperija. Zamenjali so se vladarji, kultura pa je cvetela in se razvijala naprej. Perzijci oziroma Iranci so ponosni ljudje, ki na široko odprejo vrata obiskovalcem in gostom. Veljajo za ene najbolj prijaznih, gostoljubnih in miroljubnih ljudi na svetu. Iran je več kot varna dežela in pravi raj za popotnike. Teheran je velemesto z vsemi plusi in minusi, ki jih ustvarja petnajst milijonska množica prebivalcev. Vendar se lahko pohvali z izjemnimi muzeji svetovnega formata. Mesto Shiraz je bilo od nekdaj drago muzam umetnosti; v njegovi bližini se nahaja antični Perzepolis, ki ga je grška vojska skoraj do tal porušila. In vendar reliefi, ki so ostali, pričajo o njegovi nekdanji veličini. Nahaja se blizu Perzijskega zaliva, ki velja za enega pomembnejših zalivov na svetu. In nazadnje puščavsko mesto Isfahan, ki velja za eno najlepših mest na svetu in ni se ga zastonj prijel vzdevek, da je Isfahan pol sveta. Se želite na lastne oči prepričati, zakaj je Perzija očarala Aleksandra Velikega? Pridružite se nam!

Odhod: Odhodi čez celo leto
Način potovanja: letalo iz Ljubljane oz. bližnjega letališča
Najmanjše število potnikov: 10

Program potovanja

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL – TEHERAN
Zbirališče potnikov na letališču JP uro in pol pred večernim poletom letala proti Istanbulu in dalje nočni let proti Teheranu. Obroki na letalu.

2. DAN: TEHERAN
Zjutraj bomo pristali v Teheranu, iranskem glavnem mestu, ki leži ob vznožju pogorja Alborz. Leta 1789 je Agha Muhamed Khan Teheran prvič v zgodovini razglasil za prestolnico države in to le nekaj let zatem, ko je sebe proglasil za perzijskega šaha. Tedaj je imelo mesto le 15.000 prebivalcev. Pravi razvoj je mesto doživelo v dvajsetem stoletju in danes se je število prebivalcev povzpelo na 15 milijonov. Po opravljenih carinskih formalnostih bomo pričeli z ogledom mesta. Najprej nekdanje šahove palače, ki se nahaja v zgornjem delu mesta, obdana z zelenimi parki. Danes je palača muzej. Sledil bo ogled arheološkega muzeja, kjer se nahaja izjemno zanimiva zbirka predislamske kulture, ki datira v 6. in 5. tisočletje pred našim štetjem. Tukaj je predstavljenih veliko predmetov iz palače Apadana v Perzepolisu iz časov slavnega kralja Dareja I. Kasnejše kosilo. Popoldan prevoz do hotela v mestu, nastanitev in nočitev (K).

3. DAN: TEHERAN – ISFAHAN
Nadaljevali bomo z ogledom perzijske prestolnice. V muzeju stekla si bomo ogledali zanimivo zbirko keramike in stekla. Ogledali si bomo še palačo Golestan, ki velja za eno starejših zgradb v mestu in je del kompleksa nekdanje šahove palače. Kompleks sestavljajo tudi prekrasni vrtovi in parki ter ostale zgradbe, v katerih je danes muzej in v njem predstavljene iranske obrti iz 18. in 19. stoletja. Po ogledih malce prostega v izbrani čajnici in sledila bo vožnja do mesta Isfahan, kamor bomo prispeli proti večeru. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: ISFAHAN
Ves dan bo namenjen ogledu mesta. Nekoč je bil Isfahan cvetoča prestolnica šaha Abasa I.; v letih 1587-1627 so v mestu zgradili nekaj najlepših arhitekturnih stvaritev islamskega sveta. Slavno obdobje, ko je bil Isfahan glavno mesto dežele, je trajalo dobrih sto let in iz tega obdobja so nekateri najslavnejši spomeniki. Ogledali si bomo velik Imamov trg, ki je eden največjih odprtih trgov na svetu, okoli katerega so razvrščene najlepše stavbe v mestu: palača Chehel Sotoun, veličastna Imamova in Lotfulahova mošeja ter sedemnadstropna palača Ali Kapu. Popoldne bo sledil ogled treh znamenitih mostov, speljanih čez reko Zayande Rud in popeljali se bomo skozi armensko četrt Džolfa, kjer stoji katedrala Vank. Nekoč je bila armenska skupnost ena najpomembnejših v mestu in Armenci so sloveli kot bogati trgovci. Nekaj prostega na lokalnem bazarju, nato večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

5. DAN: ISFAHAN – YAZD
Dopoldne bomo nadaljevali z ogledi Isfahana in sicer si bomo ogledali palačo Hasht Behesht, in imeli nekaj prostega časa v eni od slavnih mestnih čajnic. Pot bomo nadaljevali do Yazda, ki je puščavsko mesto in pomembno središče manjšine, ki sledi Zaratustrovim naukom in je živahno trgovsko središče, ki ga je v 13. stoletju obiskal Marko Polo. Ogledali si bomo ognjeni tempelj, v katerem gori sveti plamen, ki je bil po izročilu Zaratustre prižgan že leta 470, mavzolej Amirja Chakhmaqa, bazar in druge zanimivosti. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: YAZD – PASARGAD – SHIRAZ
Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledom Yazda in sicer se bomo sprehodili skozi Abadove vrtove, se ustavili pri mošeji Majsede Jame, imeli nekaj prostega za čaj ali nakupe lokalnih spominkov ter nato pot nadaljevali proti kraju Pasargad, od koder je vladal kralj Kir I. Obiskali bomo njegovo grobnico in nato nadaljevali pot proti mestu Shiraz, ki je rojstno mesto dveh najslavnejših perzijskih pesnikov, Hafeza in Sa’adija. Nahaja se v plodni dolini na nadmorski višini 1491 m in obdajajo ga griči, ki so nekoč sloveli po vinogradih, kjer so pridobivali odlično vino. Med vinogradniki širom po svetu je ime Shiraz oziroma Syrah dobro poznano. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: SHIRAZ – PERZEPOLIS – SHIRAZ
Po zajtrku se bomo podali v Perzepolis, znamenito prestolnico Darija I., ki so jo gradili 250 let in jo je porušil Aleksander Veliki. Sprehodili se bomo po kraljevem mestu: vhodno stopnišče, palača stoterih stebrov, Apadana. Danes so ostanki Perzepolisa samo senca nekdanjega razkošja in bogastva mesta. Kasneje si bomo ogledali še bližnje znamenitosti: Nagš I Rostam, kjer bomo videli znamenite grobnice, za katere arheologi verjamejo, da so grobnice Darija I.; Xerxesa, Artaxerxesa in Darija II.; in Nagš I Radžab z globokimi reliefi velikih sasanidskih kraljev, vklesanih v njihov večni spomin. Popoldan se bomo ob vrnitvi v Shiraz ustavili pri koranskih vratih. Sledil bo ogled Shiraza, ki je bil eno najpomembnejših srednjeveških islamskih mest in prestolnica Irana v času dinastije Zand med leti 1753 in 1794, ko so v mestu dali postaviti ali obnoviti najlepše zgradbe. Ime mesta je postalo sinonim za šolstvo, poezijo, nočne pustolovščine in vino. Med drugim si bomo ogledali mavzolej šaha Cheragha, se sprehodili skozi pokriti bazar Vakil s karavansarajem in Vakilovo mošejo. Zadnja večerja bo tokrat v lokalni restavraciji. Sledil bo prevoz na letališče..

8. DAN: SHIRAZ – ISTANBUL – LJUBLJANA
Nekaj po polnoči let proti Istanbulu in kmalu zatem proti Ljubljani, kjer bomo zjutraj pristali.

ODHOD: 26.4.2018 (zvečer)

ROK ZA PRIJAVO: : 2 meseca pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest!

CENA: 1.490 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana-Teheran in Shiraz-Ljubljana, vse letališke pristojbine (na dan 10.11.2017 znašajo 225 EUR), polpenzione po programu, nastanitev v hotelih* 3***, 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo je 275 EUR), avtobusne prevoze po Iranu po programu, lokalnega vodnika v angleščini ter slovensko vodenje, vse oglede po programu, vstopnine, nezgodno zavarovanje in organizacijo potovanja ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: stroška urejanja vize za Iran, ki na dan 10.11.2017 znaša 65 EUR, morebitnih napitnin za voznika in vodnika na poti.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 25 

CENA pri 20 potnikih je 1.590 EUR, pri 15 potnikih je 1.690 EUR in pri 10 potnikih 1.790 EUR.

* Kategorizacija hotelov je lokalna, vendar so izbrani hoteli dobri in v povprečju ustrezajo približno našim 4****.

 


 

Za več informacij nas prosimo kontaktirajte na elektronski naslov: groups@condor-travel.com ali na tel. št. 03 492 46 40 ali 051 303 166.

Skladno z 900. členom Obligacijskega zakonika si pridržujemo pravico do zvišanja cene (če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov) in skladno z 902. členom istega zakona pravico do odpovedi potovanja (če se za potovanje ne prijavi vsaj najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja). Cena potovanja je izračunana dne 22.11.2016 pri udeležbi – po tabeli. Splošni pogoji so sestavni del tega programa.